Sverige äter mest Tacos i hela Europa och fredagar brukar vara den typiska taco-aftonen! Hur kan man då göra för att hålla tacosen nyttig? Jag fick hjälp av min syster och COOP Extras butikschef Linnéa Nicklagård att navigera bland matvarorna som finns att välja på. Här är fem enkla tips!

1

 

1. Gör din egen krydda och sås!

Istället för att köpa kryddorna och såserna med mycket modifierad stärkelse, smakförstärkare, palmolja och annat skräp kan man ganska enkelt göra sin egen krydda och sås. Taco-kryddan brukar jag göra genom att mixa paprikapulver, lökpulver, vitlök och spiskummin. Andra kryddor går också komplettera med för att få mer smak och styrka.

Såsen, eller salsan, kan man ju lätt göra genom att finhacka och blanda tomater, chili, paprika och lök. Krydda med färsk koriander, oregano och vitlök.

 

2. Välj bättre bröd eller välj bort det

Det finns några KRAV-märkta taco-bröd med fullkorn som man kan använda istället för de vanliga (som i alla fall på mig leder till knas i magen) bröden. Jag skippar ibland brödet helt för att kunna få plats med mer av proteinrika varor i kistan, till exempel kyckling eller köttfärs.

tacobröd

Tips 2. Välj fullkornsbröd eller skippa brödet helt!

3. Köp ekologiskt

Nästan alla varor du köper idag går att välja ekologiska alternativ. COOP-handlare som man är finns gott om alternativ till hela taco-buffén. Många vill ha det traditionella kvar på tacobordet och inte byta ut för de tips som finns med i det här inlägget. Då är i alla fall ekologiskt ett steg på vägen för att få i sig mindre kemikalier.

13

Tips 3. Välj ekologiskt!

4. Kvarg istället för Crème fraiche/Gräddfil

Det solklara valet för att få i sig mer protein, vilket ökar din fettförbränning, och mindre fett blir ju naturell lättkvarg istället för gräddfil/crème fraiche. Det ökar förbränningen, ökar mättnaden och minskar kaloriintaget, för jo, kaloriintaget spelar roll även på helgerna. Även om man intalar sig själv att man måste få unna sig något ibland eller att man måste få leva lite också så räknas det du stoppar i dig lika mycket ändå. Du övertygar förmodligen ingen annan än dig själv med det snacket.

kvarg

Tips 4. Välj kvarg istället för gräddfil och crème fraiche!

5. Lättare kött

Det går ju att välja lättare och renare varianter för själva huvudingrediensen. Med tanke på hur stark kopplat processat kött tycks vara till elände och misär i kropp och miljö så kan man till och med välja ett renare kött som kyckling än vanlig köttfärs. Mindre kalorier och mindre processat alltså. Du sparar också in en hel del på miljön genom att välja något som inte gör av med lika mycket vatten. Finhacka och sluta var så petig. Om du inte kan vara utan köttfärsen rekommenderar jag svenskt ekologiskt nöttkött istället för den fläskfärsen.

kycklingtacos

Tips 5. Välj lättare kött!

Tack Linnéa för hjälpen! Din butik är finast i hela stan! 🙂

Familjearkivet 2015: Syrran och jag väljer hälsosamma varor för COOPs nya hälsosatsning

Familjearkivet: Syrran och jag väljer hälsosamma varor inför COOPs nya hälsosatsning 2015

cellreset header

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Produkter jag använder och som hjälpt mig