Med sin speciella teknik och fantastiska uthållighet har han gjort en av de mest plågsamma styrkedisciplinerna till sin helt egna. Han vet vad som krävs för att bli bäst och han han tar ut sig så han spyr för att slå rekorden. I samband med årets svenska mästerskap delar han med sig av alla hemligheterna. Möt Sveriges bästa i chins, möt Joseph Tekie.

 joseph tekie2

Hur det började

Det är två dagar till SM i chins när jag möter Joseph Tekie, en av favoriterna till tävlingen, på hans kontor på SATS Odenplan. Joseph jobbar som personlig tränare på anläggningen och det var också här intresset för chins föddes på allvar. Jannika Larsson och Jenny Adolfsson, kanske mer kända under Gladiatornamnen Hyper och Kitsune, gick under ett av hans chinsset fram till Joseph och frågade vad han höll på med. ”Flytta på dig så ska jag visa dig” sa Jenny bryskt. Hon greppade chinsstången och avlossade enkelt 31 stycken repetitioner. Joseph var från den stunden fast. Chins skulle bli hans gren.

Joseph bestämde sig direkt för att han ville träna med Jenny och Jannika för att bli bättre. ”Jag sa rakt ut – jag vill träna med er! Det spelar ingen roll när eller var, jag vill vara med”. Joseph fick ändra en del i sitt träningsschema för att kunna vara med på träningarna och försökte varje träning att slå tjejerna. Problemet var bara det att hur mycket mycket Joseph än tränade så var tjejerna alltid bättre. ”Det gick inte att slå dom, varje träning slog dom mig, om och om igen. Det var så frustrerande.”

För att slå en gladiator krävs en gladiator

Ako Rahim, alias Toro - Räddare i nöden.

Ako Rahim, alias Toro – Räddare i nöden.

Efter några månader fick Joseph nog och frågade sin vän Ako Rahim, alias Toro från Gladiatorerna, hur han skulle göra för att slå tjejerna. För att utvecklas föreslog Toro ett bredare grepp än det traditionellt smalare. Istället för att ha underarmarna lodrätt neråt i uppsträckt läge var underarmarna nu lätt vinklade. Detta gav Joseph en kortare väg upp, vilket sparar på energi som kan användas till fler repetitioner (ni som sett Joseph tävla vet vad jag menar). Samtidigt som greppet blev bredare fick han även jobba med hållningen under utförandet av chinsen. Bröstet uppåt, full utväxling på skulderbladen, armbågarna in mot kroppen och ansiktet pekandes rakt uppåt. Det var några av detaljerna som gjorde att mer energi sparades. En repetition till blev två repetitioner till och två repetitioner till blev tre repetitioner till. Och så fortsatte det.

Joseph visar mig tekniken vid chinsställningen och det känns en aning annorlunda. Det bredare greppet ger dock en kortare väg och mindre armar kopplas in. Joseph menar att han ibland kan göra uppåt 40 chins på träning utan att bli trött i armarna. Något som annars är ett vanligt problem.

Mera träning

Förutom att ändra tekniken så började Joseph även träna annorlunda. Han körde minst två ryggpass i veckan med 5 set chins, ett pass med vikter runt midjan och ett pass utan vikter. Han lade även in mer av andra rygg- och axelövningar och skiftade ibland mellan brett och smalt grepp och pronerat och supinerat grepp. Efter några månader sa han till Kitsune: ”Du kommer aldrig slå mig i chins igen, aldrig…”

Tävlingsdags

I Decembercupens Atletic Fitness 2010 förstod Joseph Tekie för första gången att han inte bara var bra på chins, utan att han var riktigt bra. Den gången gjorde han 30 stycken trots lite sömn och mycket stress inför tävlingen. Veckan efter var det dags för Chins-SM i Luciapokalen och Joseph vann på imponerande 41 reps mot Mikael Theanders 40. Året efter var Joseph återigen bäst, men vann trots detta inte ändå. Av hans 49 repetitioner så blev endast 26 godkända, att jämföra mot Mikael Theanders 29 godkända. Joseph berättar själv: ”Jag vet inte vad som hände, om domarna hade något emot mig eller något. Jag tyckte mina repetitioner var okej. Till och med publiken undrade vad som hände och buade när resultatet kom.”

Med tanke på hur mycket fler chins Joseph gjorde mot övriga tävlande med de bortdömda inräknade, så fanns det marginal att lägga om tekniken igen. Nu skulle ingen kunna döma bort honom.

Kronan över stången

Det finns en hel del regler att känna till i chins. Till exempel så gäller max sträck i bottenläget och inget gungande eller sprattel tillåts. Rörelsen med armbågarna måste också gå utåt och får inte peka framåt samtidigt som tempot inte får vara högre än att domarna tydligt kan se vändningarna och att kroppen hålls i korrekt läge. Det ska vara full utsträckning på skulderbladen och greppet måste vara det samma genom hela setet. När övningen utförs ska benen vara raka så det är alltså inte tillåtet att ”föra” dem under repetitionen. Man måste ha ett markerat stopp i bottenläget och hakkronan över stången. Det där sista var det Joseph var tvungen att ändra på:

”Eftersom domarna dömde bort så många av mina reps 2011 gör jag alltid mina chins med marginal nu. Då vet jag med säkerhet att jag inte slösar kraft på repetitioner som ändå inte ger något för resultatet. Till och med på träning kör jag så, däremot kör jag inga stopp i bottenläget ”

Joseph har även tävlat i Athletic fitness där chins ingår som en delgren. (Collage Linn Larsson)

Joseph har även tävlat i Athletic fitness där chins ingår som en delgren. (Collage Linn Larsson)

Joseph om att bli bättre

Så hur blir man lika bra som ”Chinskungen” själv då? Kör han med remmar? ”Ja, jag brukar använda remmar en gång i veckan, det är när jag kör viktade chins. Inför tävling är det extra viktigt med remmar så man inte sliter av valkarna, då kör jag bara ett eller två set utan remmar.” Pull-ups då (chins fast med supinerat och smalare grepp)? ”Nej, nästan aldrig, i så fall blir det tungt, jag har gjort en etta på 67 kilo på tävling, då vägde jag 83 kilo. Tre veckor senare tog jag 75 kilo. Jag har även kört på 107,5 kg på DAP (dual-adjustable pulley)-maskin.

Vilka andra övningar rekommenderar du? ”Kör mycket axlar och stabiliseringsövningar. Se till att värma upp rotator cuffen ordentligt. 45-graders pec deck är bra för att jobba med skulderbladen. Mycket breda roddar är bra och likaså fria vikter vikter för ryggen. Avsluta gärna passen med baksida axlar.”

Lite uppladdning strax innan det är dags att äntra scenen.

Lite uppladdning strax innan det är dags att äntra scenen.

Klart för start

Så är det då dags. Joseph ska gå upp mot Law Shala, precis som i förra årets final. Då vann Law Chins-SM med 34 reps mot Josephs 31. Den gången hade Joseph inte tränat chins på nästan tre månader. Han fokuserade all kraft på andra rygg- och axelövningar. I år är upplägget ett annat, i år har han tränat för att vinna; med tunga chins ända fram till sista veckan, då det endast blivit lite lättare underhållsträning. Och när jag frågar hur många han siktar på att göra svarar han tvärsäkert: ”Fler än motståndarna, jag ska göra fler, det finns inget annat. Jag ska vinna!” Innan han går upp på scenen undrar jag hur formen är. Han svarar att han inte sovit på flera dagar, men tillägger sedan leende: ”Det brukar lösa sig när jag kommer upp på scenen.” Och bra det får man nog säga att det gick, döm själva:

Glädjen i att ta nytt svenskt rekord i chins gick inte att ta fel på!

Glädjen i att ta nytt svenskt rekord i chins gick inte att ta fel på!

Jenny "Kitsune" Adolfsson (30 reps) och Joseph Tekie (43 reps). Cirkeln är sluten.

Jenny ”Kitsune” Adolfsson (30 reps) och Joseph Tekie (43 reps). Cirkeln är sluten.

Det var aldrig något snack om saken, även om Law Shala gjorde mäktiga 37 chins så var Joseph i en klass för sig. 43 chins!!! Nytt svenskt rekord och det andra SM-guldet på två år. Först fram att krama om honom är Jenny Adolfsson, Kitsune som var den som först fick Joseph att börja hela äventyret. Hon vinner sin klass imponerade på 30 repetitioner trots att hon möter nästan omänskliga Helen Forsén.

Efter kramkalaset som uppstår beger sig Joseph mot toaletten. Han har tagit ut sig så mycket att han spyr av utmattning. Men vad gör väl det när man är bäst i Sverige på chins?

                                                                 Text Erik Nicklagård

 

Mer Joseph Tekie


Besök Joseph på hans hemsida eller gilla hans fanpage Joseph ”Chinskungen” Tekie. Om du vill ha Joseph som personlig tränare så jobbar han på SATS Odenplan där han är specialist på grenspecifik träning, olympisk styrka och träning för gravida. Joseph driver också företaget Nutraelite.se, en träningsportal om kost och träning, där du kan bli inspirerad, motiverad och ta del av nyheter och tips för att nå dina mål.