Omega 3

Stor mängd evidens pekar idag mot att våra essentiella fettsyror omega-3 och omega-6 kan förmedla signalering genom nästan varenda celltyp i vår kropp. Omega-3 har visat sig ge positiva hälsoeffekter med allt från att bromsa upp Alzheimers till att dämpa inflammationer, ge ökad minneskapacitet, förbättra uppmärksamheten hos barn med ADHD och DAMP samt ge ökad styrka. Gravida kvinnor som tar omega-3 har färre komplikationer och fostrets ögon- och hjärnutveckling främjas positivt

 lax

Från att ha haft ett ganska jämt ratio av intag omega-3/omega-6, har vi med dagens västerländska matvanor skiftat mot extremt mycket högre intag av omega-6 samtidigt som vi minskat vårt omega-3 intag. I USA äter man nästan 15 gånger mer omega-6 än omega-3. Största delen kommer från margariner, majs- och solrosoljor samt spannmål. För hög halt omega-6 har visat sig vara starkt sammankopplat med bland annat hjärtproblem, åderförkalkning, blodproppar, stroke, astma, eksem, kroniska inflammationer, depression och cancer.

Den bästa källan till långkedjade omega-3 (DHA & EPA) är från fisk, gräsbeteskött och mejeriprodukter. Men äter man inte fisk flera dagar i veckan bör man ta omega-3 tillskott. Jag rekommenderar att du tar 2-3 gram omega-3 (EPA + DHA) per dag. Se på innehållsförteckningen för att se hur mycket en kapsel innehåller.

Att ta extra omega 3 känns som en självklarhet, särskilt eftersom innehållet i till exempel lax har halverats. Den omega-3 jag rekommenderar och själv använder kommer från PM-International.  Kontakta mig om du vill ha mer information om den här produkten så berättar jag mer hur du kan använda den och hur du får rabatt genom mig när du handlar hos PM.

Mer läsning

Omega-3 ger extra styrka hos äldre kvinnor som styrketränar »