Bara 21 år gammal och redan överlägsen vinnare i 2013 års upplaga av Decembercupens Men’s Physique. Mikael Wahlberg gick in i tävlingen med förhoppningen att inte komma sist, men slog istället alla med häpnad när han gick ut på scenen, trots att han bestämde sig för att ställa upp för mindre än två månader sedan.

Mikael Wahlberg - Vinnare av Men's Physique +178 cm på Decembercupen 2013.

Mikael Wahlberg – Vinnare av Men’s Physique +178 cm på Decembercupen 2013.

Mikael Wahlberg, 21 år, började styrketräna sporadiskt i femtonårsåldern och har sedan dess gillat att forma kroppen på gymmet. Några år senare började han ta mer seriöst på kosten och för två månader sedan bestämde han sig för att ställa upp i Decembercupens nya disciplin Men’s Physique. En disciplin där det endast är tillåtet att bära ett par badshorts och en vigselring.

Men’s Physique har på senare år blivit mer och mer populär och i oktober 2012 antog också IFBB (International Foundation of Bodybuilding & Fitness) grenen i Arnold Classic i Madrid. I Sverige antog också SKKF (Svenska Kroppskulturförbundet) grenen till årets upplaga av Decembercupen. Disciplinen har blivit populär och passar de personer som kanske inte riktigt känner sig helt mogna för Classic Bodybuilding än. Det var också därför Men’s Physique var ett naturligt första steg för Mikael: ”Det är ett styrt program istället för fria poseringar som i Classic Bodybuilding. Jag gillar det här bättre eftersom jag tycker det är lite läskigt att gå ut själv på scenen. Nu blev jag tvungen till det ändå i finalen men det gick bra trots att det var pirrigt.”

Inga förhoppningar inför tävlingen

Trots strålande form hade Mikael innan tävlingen inga förhoppningar om att vinna, att inte komma sist var det primära målet: ”Hehe ja det är faktiskt sant, jag tänkte mest att jag inte ville komma sist. Men när jag väl kom dit blev jag mer taggad och hoppades på minst en mittenplacering. Men att vinna, det trodde jag aldrig.”

Men en vinst blev det och det ger förhoppningar om framtiden: ”Ja, jag tror jag kommer fortsätta tävla, kanske inom Classic Bodybuilding eller liknande. Men det får nog vänta tills efter 2014, jag vill bygga på mig lite innan jag deffar igen.”

Så hur gick då deffen för Mikael? Var det lika plågsamt som för alla andra? När jag ringer upp honom lagar han mat, och för en gångs skull kan han äta vad han vill ”Jag har egentligen deffat ända ifrån maj månad. Det var bara meningen att jag skulle få en snygg beachform till sommaren, sen höll jag i formen efter sommaren och när jag bestämde mig för att tävla för två månader sen gick jag in för det lite extra. Så det har varit ganska lugnt, men den sista veckan var hemsk. Jag slutade med kolhydraterna och pallade absolut ingenting, trött, irriterad och svag. Det är skönt att kunna äta vad man vill igen!”

Den första middagen efter tävlingen blev inte heller någon viktväktarmat direkt: ”Haha, nej det blev en 400 grams hamburgare med pommes och extra bearnaise. Till det en liter läsk.” 

Och sorry tjejer, medan Mikael pratade i telefon fick flickvännen Linnéa ta över stekpannan 😉

Träningspartner ett vinnande koncept

Mikael har sedan två år tillbaka tränat med sin gamla Skellefteå-kompis Lee Lundgren. Tillsammans har dom coachat, tipsat, peppat och stöttat varandra. Det var Lee som först bestämde sig för att ställa upp i Decembercupen, vilket även gjorde att Mikael till slut ställde upp. När Mikael flyttade ner till Umeå för att plugga till civilingenjör fick de båda hålla kontakten på håll. ”Sedan jag flyttade till Umeå har vi hållit kontakten. Under deffen har vi uppmuntrat varandra och bollat idéer och träningsprogram. Så här efteråt gläds vi åt framgångarna vi hade även om jag tror Lee vill ha revansch på mig nu”

 

 

 

Efter segern i Decembercupen. 1:a Mikael Wahlberg och till höger 3:a Lee Lundgren.

Efter segern i Decembercupen. 1:a Mikael Wahlberg och till höger 3:a Lee Lundgren.


Mikael firade självklart segern med träningskompisen Lee.

Mikael firade självklart segern med träningskompisen Lee.

Bästa tipset för att bli bäst

Så när man vunnit Men’s Physique, vilket tips har man då till de som vill bli lika bra?

”Själva tränandet tar flera år men när det kommer till att hålla diet så handlar det mycket om psyke. Tänk framåt om du vill lyckas. För mig handlade det om att jag ville inte stå där på scenen och tänka att jag kunde gjort bättre, att jag borde struntat i kakan trots att jag ville ha den. Om jag under dieten hade börjat tänka att det är okej att äta en kaka någon gång ibland så har jag inte gjort mitt yttersta. Nu kunde jag gå upp på scenen och vara nöjd hur det än gick.”

En riktig norrländsk vinnarskalle alltså. Vi gratulerar både Mikael och Lee till framgångarna och hoppas få se de båda herrarna i många framtida tävlingar.