Aminosyror är nedbrutet protein som säljs på burk i form av BCAA (grenade aminosyror på engelska branched-chain amino acids) eller EAA (essentiella aminoryror på engelska essential amino acids) och spjälkas inte i matsmältningensystemet som vanligt protein.

aminosyror träning

De grenade aminosyrorna BCAA består av de tre aminosyrorna valin, isoleucin samt leucin och behövs för maximal muskeltillväxt efter träning. Ett intag precis intill träning har visat sig ge bäst effekt och stimulerar muskeltillväxten maximalt.

De essentiella aminosyrorna EAA behöver vi få i oss genom kosten, vi kan alltså inte syntetisera dem själva i kroppen. EAA finns i så kallade fullvärdiga proteiner som hittas i till exempel kött, fisk och bönor. Av de nio EAA som finns är de grenade BCAA inkluderade. Anledningen till att man säljer just BCAA är att det är dessa som är mest intressanta vid muskeltillväxt. Om man äter EAA får man mindre del av de grenade aminosyrorna, men man har ännu inte jämfört om det spelar någon roll för muskeltillväxt ifall man äter EAA eller BCAA. Förmodligen spelar det ingen större roll.

Vid träning på fastande mage är det bra att ta aminosyror precis innan passet för att minimera risken för muskelnedbrytning samtidigt som man maximerar sin muskeltillväxt. Detta har jag bland annat nämnt i mitt inlägg om hur periodisk fasta kan hjälpa till att bränna “envist fett”.

De aminosyror jag använder

Aminosyrorna jag använder och rekommenderar heter ProShape Amino från PM-International och är EAA i kapselform. Jag tar dem på morgonen samt eftermiddag och vid träning. Kontakta mig för mer info. Du har 20% rabatt när du beställer genom mig.