Riksdagsmannen och förre partiordföranden i Socialdemokraterna Håkan Juholt tog i onsdags emot mig i Riksdagshuset i Stockholm för att diskutera frågor om kost och hälsa. När man har chansen att diskutera frågor med viktiga politiker skulle man kunna hålla på i timmar. Särskilt med en man som Håkan Juholt, som alltid svarar ärligt och som brinner lika mycket för politik idag som när han var elevrådsordförande på gymnasiet för över 30 år sedan. Men till slut tog jag upp det jag tyckte var viktigast; frågorna om skolmat, mat på äldreboenden och hur det kritiserade livsmedelsverket egentligen styrs. Självklart ville jag också veta om vi ska ansöka om OS i Sverige.

håkan juholt

Ett jättetack till Håkan som tog sig tid för att diskutera kost och hälsa med mig, och även för kaffet som i Riksdagshuset smakar mycket bättre än det vi har på AstraZeneca. Detta är den första delen av intervjun. Nu till frågorna.

Om egna relationen till kost och hälsa

Vad har du för egen relation till kost, träning och hälsa?

– Jag missköter mig! Detta är jag medveten om. Jag försöker i alla fall hålla nere kolhydraterna på tallriken och unnar mig istället dem i glaset. Jag tycker ju om att ta ett litet glas rött någon kväll ibland eller en kanske smutta på en god whisky, det är jag svag för. Kolhydraterna jag äter kommer alltså främst från glaset men även i form av grönsaker, jag gillar till exempel blomkålsgratänger och olika former av rotfrukter.

− Jag gillar att promenera, gärna långa sträckor. Innan våren 2013 gick jag ungefär en mil varje dag. Tyvärr fick jag en inflammation i knät hösten samma år, vilket gjorde att jag var tvungen att sluta med detta. Jag är lite orolig att jag ska få problem igen om jag går för mycket.

− Jag försöker nu hålla nere ordentligt på kolhydraterna, det känner jag att jag mår bra av. Som sagt, om jag tar det, så tar jag dem hellre i glaset än på tallriken. Sen bör jag ju röra mig mer och jag är medveten om att jag missköter mig. Däremot är jag ju en kronisk slowfood-kock. Jag älskar långkok! Åsa brukar skratta åt mig eftersom hon inte vet vad vi ska äta när jag på stoppar in morgondagens mat i ugnen samtidigt som jag lagar dagens mat på spisen. Det kan vara en stek som åker in i ugnen klockan åtta på morgonen, den får stå och puttra i 105-110° så äter vi den på kvällen dagen efter. Fantastiskt gott!

Håkan unnar sig hellre ett glas rött på kvällen någon gång ibland, än att äta pasta till lunch.

Håkan unnar sig hellre ett glas rött på kvällen någon gång ibland, än att äta pasta till lunch.

 

Om hamburgerpolitik


Till lite mer politikrelaterade frågor nu. MAX Hamburgare:s ledning skrev i förra veckan ett brev till sina arbetare där man förklarar sin syn på vad som skulle hända om det blir maktskifte i höst. Att de skulle sälja färre hamburgare på grund av en eventuell restaurangmomshöjning. Vad tycker du om detta?

– När staten har pengar att spendera tycker jag det är bättre att man använder dem till lärartjänster, till att anställa i sjukvården, barnomsorgen, minska grupperna i förskolan och minska klasserna i skolan än att lägga pengarna på hamburgerrestauranger. Hade man oändligt med pengar, ja då är det väl jättebra att staten subventionerar också hamburgare.

– Jag förstår inte slutsatsen, 1,5 miljoner kostar enligt branschen varje sådant jobb som kommit fram, vi skulle kunna få 2-3 stycken i skolan för varje sådan tjänst. Det är något knäppt över det. Ska staten subventionera någon bransch så är det friskvård, motion och åt det hållet i så fall. När staten har mera pengar över ska de självklart användas till att anställa fler i sjukvården, anställa fler lärare, förskolepersonal och personer som jobbar i äldreomsorgen än att subventionera hamburgerrestauranger och pizzerior. Jag tycker det är sjukt.

Anders Borg försvarade MAX-ledningens beslut att skriva brevet till sina arbetare, och sa att han förstår MAX lednings oro. Vad tycker du om det?

– Ja men nu fanns det ju faktiskt hamburgare i Sverige innan dessa skattereduktioner. Det var ju inte så att hamburgerrestaurangerna blommade upp därför att staten plötsligt subventionerade hamburgare. Vi har ju haft hamburgerrestauranger i årtionden.

Vad tycker du om att företagsledare påverkar sina arbetare politiskt? 

– Vi har yttrandefrihet, den är viktig. Men min uppfattning är att MAX skulle tjäna väldigt mycket mer pengar om studiebidragen höjdes, om barn slipper leva i fattigdom, om sjuka och arbetslösa får en förstärkt sjukersättning och A-kassa så de slipper leva i fattigdom. Reparerar man våra trygghetssystem så fattigdomen bekämpas, då kommer MAX sälja betydligt fler hamburgare. MAX-ledningen presterade ett skott i foten, det var klantigt, men man har rätt att få vara klantig.

 max

Om Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är en statlig myndighet under landsbygdsdepartementet som genom åren blivit starkt kritiserat, mest på grund av sina kostråd (Kostråd sågas av professor i ny bok“, “Kostrekommendationerna allt mer ifrågasatta” De flesta struntar i kostråden“, “Skrämselpropaganda av amatörer“, Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?“), men även för de kontroversiella förslag de lägger (“Ostkakan kan snart bli olaglig“) och för att deras “experter” har intressen (“Claude Marcus betald av livsmedelsindustrin“) i många av de livsmedel som rekommenderas. Många tycker att de lever i sin egna parallella lilla verklighet. Hur kommer det sig att en statlig myndighet obehindrat får fortsätta på samma sätt år efter år trots all kritik?

– Det är regeringen som styr myndigheterna, så man ska komma ihåg att myndigheterna är den politiska maktens förlängda arm. Så när du kritiserar banverket, trafikverket eller livsmedelsverket så kritiserar du också det myndigheterna utför. Så länge den politiska makten är nöjd med vad myndigheterna gör så blir folket kvar. Så det är egentligen att skjuta pianisten när musiken låter dåligt, det måste alltså finnas ett politiskt ansvarstagande bakom när en myndighet inte fungerar.

Ok, men det har också varit väldigt tyst från politiker genom alla år angående detta ämne. Det har varit en hel del på sociala medier och på gräsrotsnivå men knappt ett ord från politikerna. Varför?

– Ja, det stämmer att det sker mest på sociala medier. Mat är en sådan sak som engagerar oss alla, det är liksom begripligt. Jag tycker det är bra att vi har en myndighet som har tillsyn, som har rekommendationer, som utbildar och ser till att det finns en statlig garanti för kvaliteten, så att det inte är branschens eget organ. Handeln och restaurangerna ska inte ha något eget verk som bär någon sorts myndighetsstatus. Jag har dock inte jobbat med livsmedelsverket i sak, så jag kan inte svara så detaljerat på just detta.

Men vilket verk det än är så bör det väl vara oberoende experter som avgör vad som är sant eller i alla fall närmast sanningen?

– Ska man ta dem på allvar så måste de ju upprätthålla kompetensen. När fler och fler gör som du och skrattar åt råden, ja då är det klart, då har de blivit av med sin trovärdighet. Myndigheter är bra och de ska styras politiskt men de måste också säkerställa kvalitetsnivån och kompetensen för att vara relevant. Annars lyssnar man ju inte på dem. Min princip är att myndigheterna står i medborgarnas tjänst och att experterna där ska vara oberoende med relevant kompetens.

Så hur får vi till en förändring? Livsmedelsverket har ju tappat mycket av sitt förtroende bland folket de senaste åren. Ska vi gå på Eskil (Erlandsson, landsbygdsminister) mer?

– Ja absolut. Man har att välja mellan att antingen tycker man de gör ett bra jobb, och det är okej att de fortsätter. Eller så delar man din uppfattning och tycker att de gör ett dåligt jobb och då ska de ändra på sig. Om regeringen då tycker att, nej de gör ett bra jobb, då har du en minoritetsuppfattning. Men det verkliga problemet idag är att så många politiker springer och gömmer sig och skyller på någon annan. Det är alltid någon annans ansvar, alltid! Om det här inte fungerar, då är det DERAS (politikernas) ansvar! Han har en lön på över 100.000 kronor i månaden för att det ska fungera. Han bär ansvar och ska svara på din fråga – fungerar det eller fungerar det inte? Tycker han att det fungerar, då får han argumentera för det. Tycker han inte att det fungerar, då måste han förklara vad han ska göra istället.

– Men det värsta är att många smiter undan frågorna, vilket blivit en sjuka här inne (i riksdagshuset). Det är alltid någon annans fel. Titta på skolan, för att ta det tydligaste exemplet, där den nu faller som en sten, och det är Göran Perssons fel?? Som för fan inte har varit skolminister på 15 år, och ändå kan man på fullt allvar säga att det är Göran Perssons fel. Vi har kommit i en kultur där det alltid är någon annans fel. Massarbetslöshet – nej men det beror på Europas lågkonjunktur. Stå till svars! Vi har en växande barnfattigdom i Sverige, någon måste ju vara ansvarig för det.

Detta var del 1 i min intervju med Håkan Juholt. Del två kan du läsa här. Där kan du läsa vad Håkan vill göra med skolmaten, maten i äldreboendet och om Sverige ska ansöka om att arrangera OS.