Jag tänkte här ta upp lite mer om näring, hälsa och vikt samt varför optimala näringsnivåer kan ge en rejäl skjuts om man vill gå ner i vikt, eller bibehålla den. Jag vill också slå ett slag för de näringstillskott jag själv använder och som jag rekommenderar på daglig basis.

Jag kom att tänka på det hela när jag läste en ny studie publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition, där forskare från the Department of Cardiology, Taizhou People’s Hospital, Taizhou i Kina har undersökt resultaten på kroppsvikt och BMI i 25 randomiserade försök på över 1900 friska vuxna som visar effekten av att äta probiotika. Forskarna såg att om man tog probiotika så minskade BMI och kroppsvikt. Den största minskningen i BMI förekom hos överviktiga vuxna. De som intog mer än en typ av probiotisk bakterie (typ som FitLine som jag själv använder) i 8 veckor hade en ännu större viktförlust.

Vad jag använder i näringsväg

Jag använder som sagt FitLine kosttillskott (du kan läsa fakta om dem här) och de har jag märkt är klockrena för att både hålla vikten eller för att gå ner i vikt. Hos vissa klienter som inte vill göra kost- eller träningsomläggningar så har, enligt de själva, småätande, sötsug och hunger minskat kraftigt samtidigt som energin har ökat, vilket många upplever har lett till lägre kaloriintag (och enligt dem själva bättre matval och vanor) och mer aktivitet. Hur kommer det sig? En anledning skulle kunna vara probiotika och inulin. Produkterna Basics och ProB4 Yoghurt har probiotika som nämns i studien, yoghurten innehåller också ämnet inulin, ett ämne som i flertalet studier visat sig minska både sötsug och begär efter snabbmat. I Basics finns fibrer. Fibrer sänker ju hastigheten på höjningen av blodsocker, vilket gör att du slipper sockerdippar senare på förmiddagen som ofta leder till ökat kaloriintag. Det är därför till exempel en apelsin (med fibrer) har lägre GI och inte höjer blodsockret lika mycket som apelsinjuice. Fler orsaker?

Jag dricker på morgonen och innan träning också ett b-vitaminkomplex, Activize Oxyplus. Den innehåller bland annat B6 och B12, vitaminer som är otroligt viktiga för en fungerande metabolism och fettförbränning! B3 ökar syresättningen, vilket gör att energiförbrukningen fungerar optimalt. Det går nästan att likna vid att konditionsträna fast man inte gör det. En hög syreupptagningsförmåga bör ju också vara av fördel om man vill ha en optimalt fungerande fettoxidation. Enligt PM-Internationals (som tillverkar produkterna) egen studie så ökade Activize Oxyplus syreupptagningen på deltagarna i testgruppen från 53,0 ml O2/kg kroppsvikt till 55,1 ml O2/kg kroppsvikt. Kanske därför hela 33 OS-medaljörer från Sotji använde FitLine!

Jag och syrran laddar med Activize inför Oskarshamns stadslopp!

Jag och syrran laddar med Activize Oxyplus inför Oskarshamns stadslopp!

På morgonen blandar jag även i vattenlöslig omega-3 och Q10 i min “drink”. Eftersom Q10-produktionen minskar kraftigt med åldern och jag börjar nojig för ett eventuellt förfall säkrar jag upp! Omega-3 har fantastiska egenskaper, särskilt för att hålla nere inflammationer. Något som är extra viktigt om man är överviktig (på grund av en mängd olika orsaker som jag inte kommer ta upp här, men främst för att leptinsignaleringen ska fungera optimalt och vi ska känna mättnad bättre). Dessutom innehåller inte laxen samma mängd omega-3 som tidigare. SVD rapporterade för en tid sedan om att vegetabiliskt foder har gjort att fettsammansättningen har förändrats och halten omega-3 har halverats(!).

På kvällen och efter träning tar jag Restorate, ett mineralkomplex med D-vitamin. På grund av tyska regler så får inte burken innehålla mer D-vitmain än den gör så för oss nordbor kan det behövas större doser. Hur stora vet jag inte då produkten är vattenlöslig (de flesta rekommendationer och studier är gjorda med fettlösliga produkter), men jag tar ofta tre doser per dag under vinterhalvåret plus extra D-vitamin av andra märken då och då. Om man gör ett 25OHD-test kan man se om ens nivåer ligger där de ska. Läs mer om det och D-vitamin här. Om det gått dig obemärkt förbi så föreligger en enorm brist på D-vitamin i detta land. Enligt en studie från Sahlgrenska så lider häften av Göteborgarna av D-vitaminbrist under vintern. Vanlig mat lär inte rädda oss från den: SVD: Ont om järn och D-vitamin i skolmat.

Vad som sällan tas upp är ju att det finns en ganska stor skillnad på brist av näring eller optimala värden. Jag vill inte ha precis över brist på näring, precis lika lite som jag vill vara precis över fattig. Stora hälsoeffekter går ju att se hos personer som har värden över brist men som ändå ökar sitt intag av näring. Borde inte det vara det man siktar efter? Optimala värden. Så mineralerna då?

Mineraler och vikt samt bristerna

Mineraler är viktiga beståndsdelar i kroppens enzymsystem och essentiella för att vi ska fungera som vi ska. Krom till exempel behövs för att insulinreceptorer ska migrera till cellytan och binda in till insulin, vilket gör att socker kommer in i våra celler från bodet. Kromtillskott kan sänka blodsockret (för de som har högt) och därmed effektiviseras också sockerförbrukningen och blodsockret kontrolleras. Du klarar också mer kolhydrater i kosten om du har en fungerande insulinsignalering.

Kalcium är en annan mineral som är spännande då den kan binda fett i tarmen, vilket gör att du inte tar upp lika stor del kalorier från maten. Fettoxidationen kan öka med så mycket som 30 gram per dag om man har tillräckliga kalciumnivåer. Något som kan motsvara 80-85 kcal per dag rakt ut i toaletten trots att man äter samma mängd kalorier. Det viscerala fettet (det hälsofarliga) har också det i studier minskat med kalciumtillskott. Eftersom vissa kalciumbindande transportproteiner, som har mängder med viktiga funktioner i cellerna, är D-vitaminberoende finns risk för brist på kalcium (även om man tar tillräckligt) om D-vitaminnivåerna är låga.

Även magnesium behövs för en normal kalciumabsoption och de båda mineralerna är beroende av varandra för detta och för att kunna utsöndras normalt via njurarna (rätt bra om man vill slippa njursten). Magnesium behövs för bildning och användning av ATP som är cellernas energi. Ämnet hämmar också vid brist depression, ångest, irritaion, trötthet och utmattning. Tröstäter gör man förmodligen mer när man är deppig och trött och otillräcklig sömn är samtidigt starkt förknippat med överätning på kvällen, lägre fettoxidation, mer muskelförlust och sämre förbränning över lag.

trött kvinna2

Deppig och trött på grund av magnesiumbrist?

Så har vi tillräckligt med magneium och kalcium i maten? Enligt en granskning av SVD (Frukt och grönt har vattnats ur) har vi inte det:

“I studier publicerade i tidskriften Nutrition and health och av välrenommerade Food Commission har dietisten David Thomas dykt ner i databanken och funnit kraftiga fall av mineralinnehållet i 27 sorters grönsaker och 17 sorters frukt mellan 1940 och 2002. Kalciumhalten hade exempelvis minskat med 46 procent i grönsaker och 16 procent i frukt medan magnesium minskat med 24 respektive 16 procent.

– Resultaten visar på en betydande förlust av mineraler i varje undergrupp av livsmedel som undersökts, förklarar David Thomas i ett mejl till SvD. Idag måste man äta fyra morötter för att få i sig lika mycket magnesium som en morot gav 1940.

– Särskilt oroande är minskningen av olika spårämnen.
David Thomas rapport har vållat debatt i England om hur utarmning av råvaror bidrar till övervikt och ohälsa.”

Ät ordentligt med spenat precis som Karl-Alfred så får du förhoppningsvis samma energi! :)

Mineralerna kalcium och magnesium i spenat har viktiga funktioner för styrka och energi. Du lär dock behöva en hel del för att kompensera för näringstappet i dagens frukt och grönt.

Näringsämnen, sköldkörteln och vikt

Zink, järn, selen, B12 och D-vitamin är också vitkiga för en normal sköldkörtelfunktion, vilket långt ifrån alla har idag, särskilt inte överviktiga. Järn är otroligt viktigt för att hypotalamus signalering till sköldkörteln ska fungera och den är ofta rubbad hos överviktiga. Något som nämns som orsak är inflammationer som uppstår vid leptinresistens, vilket överviktiga ofta lider av (i mer eller mindre omfattning). Omvandlingen av sköldkörtelhormonet tyroxin, T4 (Det som ges som läkemedlet Levaxin) till T3 (det aktiva ämnet) är starkt beroende av just zink, järn, selen, B12 och D-vitamin. Vid brist kan istället omvänt T3 (rT3) bildas som inte har någon vidare effekt på metabolism.

Vi har i Sverige några av världens selenfattigaste jordar ihop med typ noll solljus (som ger D-vitamin) på vinterhalvåret. Med ökad övervikt ökar också problemen med sköldkörteln och viktproblemen kan förvärras ytterigare. Att ha en bra näringsstatus bör vara A och O för de som har problem med sköldkörteln.

Bristen  på näring i maten allt värre

Alla nyttiga ämnena som behövs ska vi alltså få i oss från maten för att hålla vikten och bibehålla en normal hälsa. Problemet med utarmning, snabbare skördar, långa transporter och föroreningar tycks dock ha en ganska kraftig påverkan på näringsinnehållet i dagens kost och det verkar inte som att vi får i oss tillräckligt med näring från maten. Fler reportage:

SVD: Låg kvalitet på frukt och grönt: ”Skenet bedrar i frukt- och grönsaksdisken. Det färg­glada sortimentet är ofta ­både näringsfattigt och smakmässigt utarmat. SvD har testat utbudet hos fem ­av våra största butikskedjor.”

SVD: Brist på näring i svensk brödsäd: ”Svenskt vete är inte lika näringsrikt som förr. Forskare varnar för att innehållet av järn och andra mineraler inte längre täcker människors behov. Utarmningen av svensk åkerjord anses ha gått så långt att skördarna riskerar att minska.”

SR: Sämre skydd när grönsakerna vattnas ur: ”Vi svenskar äter allt mer grönsaker. Men de nya snabbväxande grönsakssorter som finns i våra butiker idag inte är lika nyttiga som de var förr. De innehåller allt mindre av de ämnen som skyddar mot livshotande sjukdomar, visar Ekots Granskning.”

Fördel eller nackdel att ta tillskott samt resultat

Riskerna med näringsbrist förutom vikt är såklart många. Bristerna i sig behöver ju dock inte bero på att man inte tar tillskott utan kan ju också bero på att man äter sämre. Vid övervikt verkar det som att upptaget av näringsämnen, särskilt de fettlösliga, blir sämre.

För egen del (ej överviktig – än hehe) så har jag dock ingen lust att äta varierat och bra jämt och ständigt och jag förlitar mig hellre på att ha högre nivåer näring än mindre. Jag tror de positiva effekterna av mycket näring överväger eventuella nackdelar. Riskerna med näringstillskott utreddes förövrigt i Storbrittaninen Societal vs Individual Risk of Death in the United KingdomVitaminer och mineraler var det säkraste man kunde ta medan läkemedelsreaktioner var långt mycket värre:

risker med kosttillskott

I en annan avhandling från Sahlgrenska såg man att så mycket som varannan person blir sjuk av vanliga läkemedel: GP: Varannan blir sjuk av vanliga läkemedel.

Jag litar inte heller på att de livsmedel jag äter kommer förse mig med det jag behöver (på grund av redan nämnda anledningar). När kroppen inte har de byggstenar den behöver reagerar den på olika sätt och vi blir mindre skyddade mot sjukdomar. Några studier i urval om att ha brist eller inte:

 

Jag träffade här om dagen min 78-åriga klient som i sin hälsocheck på bara två månader hade dubblat sin energi och sömn samt fått mindre upplevd värk och trötthet. Helt utan kost- eller träningsförändringar! En klient säger ju såklart inte så mycket men när så många andra uppger att de får sådan härlig energi och återhämtning blir jag mer och mer övertygad om att näringstillskott behövs.

resultat kund mindre

Dubbelt så mycket upplevd energi på bara 2 månader. Bättre och bättre vid 78!

En ny studie belyser också varför det kan blir bättre och bättre. Den kommer ifrån National Institue of Health (NIH), där man undersökte längden på telomererna hos 580 kvinnor (I cellkärnan sitter våra slusegment på arvsmassan, DNA:t. Dessa kallas telomerer och de förkortas vid varje celldelning och ger en ganska bra indikation på livslängd) såg man att de kvinnor som åt multivitaminer, särskilt vitamin C och E, hade längre slutsegment (5,1%) än de som inte åt multivitaminer. Omräknat gav den här längdskillnaden cirka 10 års (9,8) skillnad i livslängd. Att minska oxidativ stress och inflammationer tros vara den största orsaken till att telomererna forkortas snabbare, något som mikronutrienter som vitaminer och mineraler alltså kan förhindra.

Sammanfattning

Som det verkar föreligger en brist av näring i dagens kost och det är svårt att få i sig optimala mängder därifrån. Riskerna med tillskott verkar vara minimala och är man ändå rädd kan man ju använda de som är erkänt kvalitativa, säkra och som man vet har effekt. Ett bredare spektrum av näring verkar också mer föredelaktigt än bara enstaka ämnen. För en fungerande metabolism och fettförbränning behöver kroppen näring och tillskott kan förmodligen skynda på viktminskningen, särksilt om man tar probiotika till.

Angående märken och så vidare så kan jag bara prata för de tillskott jag själv använder (FitLine) och som jag vet PM-International garaneterar är kvalitativa och säkra. För dig som vill veta mer om just dessa eller vill testa själv, kontakta mig på info@nicklagard.se

 


Mer läsning: Expressen: Gamla får mindre näring i maten än katter: ”Var fjärde äldre som har hemtjänst, bor på äldreboende eller servicehus är undernärd. Varannan är i riskzonen. Expressens granskning visar att vanlig kattmat kan vara mer näringsrik än de gamlas mat.”

Min sida om kost och näring

 

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Produkter jag använder och som hjälpt mig