Det finns en uppsjö av PWO:s att välja mellan. Testa själv och se vilken som ger bäst effekt på dig. De flesta innehåller koffein, kreatin och beta-alanin som nämnts ovan. Det kan vara bra att byta PWO eller vila ifrån ett tag då kroppen lätt vänjer sig.

Man får ibland se upp med de billigare varianterna av PWO:s, då magen lätt kan ta stryk. Magproblem brukar man märka ganska omgående efter första träningspasset. Byt PWO eller avbryt helt om du får biverkningar. Läs mer om riskerna vid användning av PWO nedan.

Att tänka på vid användning av PWO

En del varningar har förekommit i media på grund av risker som finns med de ämnen som finns i energidrycker och PWO:s; “Tre döda av vanlig energidryck” och “Unga överdoserar prestationshöjare“. Kombinationen synefrin och koffein som nämns i den senare artikeln är dock omdebatterad. En översiktsartikel från 2012 visar inte på någon signifikant rikt med intag av kombinationen. Synefrin som höjer noradrenalinproduktionen deklareras ofta på produkterna med det latinska namnet för pomerans – citrus aurantium.

Om du tar PWO bör du vara medveten om att företagen gör allt för att du ska få bäst effekt av just deras produkt. Mer effekt är ofta detsamma som mer av allt, samtidigt som kontrollen av dopingklassade ämnen i dessa produkter är bristfällig. Dubbla heller inte dosen när effekten börjar avta. Vänta hellre några veckor innan du börjar igen.

Vill du ändå ta en PWO med märkbar effekt innan träningen, är det förmodligen minst risk för biverkningar om du själv blandar koffein (~200 mg eller mer), kreatin (5-15 g) och beta-alanin (1-2 g).

Beta-alanin

Beta-alanin ger stickningar i huden och kan på så sätt ge en extra psykologisk kick. Det intas innan träning och kan enligt vissa studier kräma ut någon repetition till. Karnosin bildas i musklerna av beta-alanin och histidin. Denna dipeptid buffrar pH:t i musklerna vilket förhindrar att kontraktionsförmågan minskar i slutet på ett muskelarbete. Beta-alanin finns i de flesta PWO:s. 2,5-3 gram är lagom dosering. Känn efter på lägre dos först och öka om du inte känner effekt.

Koffein

Koffein har en uppiggande effekt och kan i samband med träning minska efterkommande träningsvärk. Den uppiggande effekten gör att du kan prestera på topp. En kopp kaffe innehåller cirka 80-90 mg koffein och du bör ligga under 1000 mg per dag för att koffeinet inte ska vara skadligt. Räkna alltså med koffeintabletterna (som ofta ligger runt ~200 mg) i ditt totala dagsintag och tänk även på att ju senare du tar koffein, ju större är risken att du får svårt att somna. Jag brukar ta det mesta av mitt koffein på förmiddagarna, men då tränar jag också runt 12-tiden. Ta tillräckligt för att få effekt, men inte så att du får skakningar. Detta får du testa dig fram till då det är olika från person till person hur känslig man är för koffein. Läs mer om koffein och träningsvärk här.

Kreatin

Många PWO:s innehåller kreatin. Kreatin ökar muskelmassan, uthålligheten och utsöndringen av tillväxtshormoner. Få (lagliga) ämnen ger sådan märkbar effekt som kreatin. Man får en rejäl skjuts i styrketräningen och till viss del även i uthållighetsträning. Jag tycker det är bättre att ta kreatinet tillsammans med kolhydrater EFTER träningen för att maximera upptaget istället för som i en PWO. Följ doseringen på burken. Läs mer om kreatin här.

Vad jag använder

Den “PWO” jag rekommenderar och själv använder är vanligt kaffe eller koffeintablett samt Activize Oxyplus från PM-International. Activize innehåller B-vitaminer som ger ett ökat syreupptag. Produkten håller högsta klass enligt mig, både vad det gäller effekt men också när det kommer till att den är garanterat dopingfri (Kölner Liste), kvalitetssäkrad med GMP-standard samt Swiss Vitamin Institute-stämpel. Kontakta mig om du vill ha mer information om den här produkten. Du har 20% genom mig när du handlar PM:s produkter.