En ny studie från Norge visar att det finns ett samband mellan solljus och Multipel skleros (MS). Enligt studien är solskyddsfaktor och för lite utomhusaktivitet en riskfaktor för att utveckla MS i Norge och Italien.

 

MS är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunförsvar attackerar nerverna i hjärnan och ryggmärgen. Några små tidigare studier har visat på förbättrat tillstånd vid MS om tillskott av vitamin D tas. Man tror att vitamin D med sin förmåga att styra genuttrycket i kroppen kan hjälpa till att kontrollera immunförsvaret. Solljusexponering är den bästa källan till bra nivåer av vitamin D vilket kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och på så sätt lindra MS-symptomen.

I den aktuella studien använde man data från en tidigare stor studie där man i stor omfattning skickade frågeformulär till personer i Europa och Nordamerika för att identifiera möjliga riskfaktorer för MS. Man valde sedan ut Norge och Italien som försöksland för studien. Norge för att det (precis som här i Sverige) finns väldigt lite solljus där, och Italien eftersom det ligger nära ekvatorn men som Norge har hög frekvens av MS (116 fall per 100 000 invånare i Italien och 160 fall per 100 000 invånare i Norge)

Forskarna tittade på 953 fall av personer med MS och 1 717 kontrollpersoner i Norge. I Italien tittade man på 707 fall av personer med MS och 1 333 kontrollpersoner. Deltagarna fick frågor om utomhusaktiviteter, mängd solljusexponering under semestrar, användning av solskyddsfaktor och andra faktorer relaterade till solljusexponering (såsom hud- och hårfärg). Man ville alltså veta ifall personer med MS i Italien hade olika solljusexponeringshistorier jämfört med Norge och vice versa.

Resultatet visade att de som inte var utomhus och blev exponerade för solljus särskilt ofta hade en högre risk att utveckla MS, i båda länderna. I Norge hade ungdomar i åldern 13 till 18 år störst risk att utveckla MS ifall de undvek solljus, medan det i Italien var i åldern upp till fem år som låg i riskzonen när man undvek solljus.

Även solskyddsfaktor visade sig vara en riskfaktor för att utveckla MS. Störst risk hade gruppen nyfödda upp till 12 år som frekvent använt solskyddsfaktor. I Italien såg man inte detta samband i något åldersspann.

savannen

”In this large case-control study, both frequency of outdoor activity and sunscreen use early in life were associated with subsequent MS risk. Thus, converging evidence from different measures suggest that low sun exposure in early life increases MS risk.”

Vitamin D Council som samlar all forskning om Vitamin D tycker studien är intressant men påpekar också att detta är en fall-referentstudie där man bad deltagarna att minnas sin barndom, vilket kan vara en svaghet. Deltagarna kan ju helt enkelt minnas fel. Studien är ändå intressant och med tanke på hur lite solljus vi har i Sverige så bör vi kanske inte vara så restriktiva med solkrämer när vi väl får lite ljus.

Läs mer om Vitamin D här.

Läs mer om dagens näringssituation här.

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Produkter jag använder och som hjälpt mig