Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi blev av Sveriges Television intervjuad i samband med att han släppte boken Senior Power tillsammans med Helena Bellardini. Här sammanfattar han en stor del av varför styrketräning är så viktigt, särskilt för äldre.

Michail Tonkonogi kallar ålderdomen för styrketräningens guldålder och tar i den här mycket intressanta intervjun upp nyttan med styrketräning.  Han menar att någon gång per vecka bör man spänna kroppens muskler till max för att upprätthålla en god fysisk status och kunna njuta av livet. Vidare säger Michail att eftersom kroppen utgörs till cirka 50 % muskulatur och vi tappar 20-40 % av muskulaturen tills dess att vi fyller 80 år så är det oerhört viktigt att vi styrketränar, särskilt när vi blir äldre. Han menar att power, förmågan att utveckla kraft snabbt, är en viktigare faktor för att förutsäga vår hälsostatus än till exempel vikt och kolesterol.

I videon tar han också upp:

  • Att en tränad 80-åring kan bli starkare än en otränad 30-åring.
  • Att styrketräning på 80% av max vida överstiger effekten på depression om man jämför med den på 20 % av max eller psykologisk behandling.
  • Att de 10 % svagaste av befolkningen har dubbelt så stor risk att utveckla Alzheimers sjukdom än de som är 10 % starkast.
  • Att 30 minuter styrketräning per vecka reducerar risken för allvarliga kroniska sjukdomar med 23 % medan 30 minuters konditionsträning per DAG bara reducerar risken med 18 %.
  • Att träning inte behöver vara jobbig för att ge effekt – det handlar om att träna tungt för att sedan återhämta sig. Kort tids styrketräning och lång vila är alltså många gånger bättre än långa pass av konditionsträning.
  • Att du som äldre kan bli 50 % starkare på bara 2-3 månader vilket kan förlänga ditt liv många många år.

Vill du köpa Michails bok Senior Power så finns den här.

Vill du läsa mer om styrketräning för äldre rekommenderar jag Träning på ålderns höst

Vill du själv komma igång med styrketräningen eller komma vidare ifrån där du är idag? I träningsprogrammet SHAPE får du olika träningsscheman beroende på dina behov; Trimma, Presetera eller Bygga!

shape_logo