EFT tapping

Tapping är en metod jag använt både i mitt eget liv och med klienter. Det är en snabb metod att lösa upp gamla övertygelser som inte längre gynnar en.


Tapping är ett psykologiskt koncept där man knackar på olika punkter på kroppen för att lösa upp det neurobiologiska svaret på en känsloreaktion, exempelvis rädslan som uppkommer när man ska prata inför folk eller huvudvärk av att vara stressad. Knackningarna på särskilda punkter på kroppen leder till att den starka känslan lättar eller helt löses upp.


Fungerar det verkligen?

Det kan låta helt absurt men det fungerar verkligen. Anekdotiska bevis finns det mängder av, men även vetenskapliga. Studier visar att Emotional Freedom Techniques (EFT), där tapping ingår, bidrar till att sänka vilopuls, stresshormonet kortisol och blodtryck. Samtidigt minskar det smärta och suget efter choklad (!). En studie från 2013 undersökte effekten av tapping på krigsveteraner och aktiva militärer med posttraumatiskt stressyndrom.


Dessa delades in i två grupper där den ena fick tapping som behandling och den andra, kontrollgruppen, fick konventionell behandling. Efter en månad kunde man se en signifikant skillnad på grupperna. De som behandlats med tapping hade minskad stressnivå och mer än hälften hade blivit av med sina PTSD-problem.


Neandertalaren i dig styr

Många vet att när sötsuget väl slår till är det svårt att hålla emot. Det är som att kroppen får eget liv och vi kan känna oss maktlösa. Detsamma gäller negativa tankar, rädsla och ångest som lätt kan ta över och göra oss handlings-förlamade. Det är neandertalaren i oss, det limbiska systemet, som tar över. Tankar om gamla oförrätter eller stress du nu går igenom kan utlösa de här kroppsliga reflexerna. Man kan bli spänd, nervös eller rentav förbannad. Ett obehag.


För att fatta bättre beslut som gagnar dig på sikt kan du utnyttja den smartare delen av din hjärna, neocortex, och fatta bättre beslut som gagnar dig på lång sikt. Bättre beslut gör att du mår bra och kan skapa fler och bättre relationer med andra människor. Ditt medvetna vill såklart att du ska fatta bra beslut så att du mår bra och trivs, men det är inte ditt medvetna som styr dig.


Neandertalaren i dig, din överlevnadsmekanism, har registrerat de orättvisor och hemskheter som hänt dig, framför allt under din uppväxt. Nästan som inspelade minnen. Dessa inspelningar går igång så fort du hamnar i en liknande situation igen, och därför har du svårt att kontrollera dig när så sker.


Skapa en ny sanning

Det spelar egentligen ingen roll vilket livsbagage du har, om du är intresserad bli av med problemen det medfört är detta metoden för dig. Det absolut bästa sättet att snabbt komma till rätta med en stark känsla anser jag är att »knacka« bort den. De flesta använder begreppet tapping som är mer vedertaget.


Fungerar tapping för exempelvis viktminskning? Det mesta tyder på det och det finns även en hel del anekdotiska bevis. När sötsug eller andra negativa känslor, såsom skam eller skuld, dyker upp kan det därför vara bra att testa tapping – för att slippa problem på både kort och lång sikt. Det är inte en garanti för att lyckas men det kan vara ett bra komplement på vägen.


Hur fungerar det?

Teorin bakom tapping grundar sig på traditionell kinesisk medicin där man fokuserar på meridianpunkter, ungefär som vid akupunktur. Dessa punkter är enligt denna tes viktiga för kroppens energibalans, och obalanser kan leda till smärta, sjukdom och andra problem. Istället för nålar, som vid akupunktur, använder man sina fingertoppar för att applicera ett tryck som leder till att hjärnan kan reducera upplevd stress. Därför är det viktigt att man fokuserar på själva problemet när man utför knackningarna.


Dina undermedvetna »sanningar« är det som ger upphov till de fysiska reaktionerna, exempelvis nervositet vid flygrädsla. Det är viktigt att du förstår att detta bara är mentala konstruktioner, skapade av dig. De finns där just nu och de kan också raderas just nu. Hela tiden ligger de och stjäl energi och pratar dig ur situationer som kunde varit bra för dig. Knackningarna är ett bra sätt att göra sig av med dem.


Utförandet

Det finns flertalet filmer på exempelvis Youtube som beskriver utförandet i detalj. Det bästa är såklart att söka upp en EFT-terapeut eller stresshanteringscoach som arbetar med tapping för att få bästa resultat.


Här är processen sammanfattad i fem steg:


1. Identifiera vad du känner eller vill bli av med för känsla eller reaktion i kroppen. Knacka samtidigt på karatepunkten på handen (se neda).


2. Skatta din känsla mellan 1 och 10. Ju starkare känsla, desto mer effektiv blir din tapping.


3. I de flesta filmer och instruktioner du hittar på nätet kommer affirmationer eller mantran under knackningarna att vara en given del. En affirmation kan vara en specifik fras som lyder: »Även om jag har det här sötsuget nu så accepterar och älskar jag mig själv fullt ut.«


4. Starta tappingsekvensen med att identifiera vad ditt problem är. Knacka några gånger på varje punkt. Berätta för dig själv varför du har känslan och vad den bottnar i samtidigt som du knackar. Känn känslan och knacka några rundor.


5. Lösgör känslan genom att affirmera att du släpper den.


6. Affirmera hur du vill känna. Vad som är din nya sanning.


7. Upprepa så många gånger du behöver tills känslan i kroppen lättar. Har jag huvudvärk brukar jag få knacka fem, sex varv innan det lättar.


8. Ta två djupa andetag, drick en klunk vatten och skatta din känsla igen. Är känslan kvar kan du behöva ytterligare sekvenser.


Läs mer om EFT tapping på thetappingsolution.comfaster-EFT, en snabbare metod!

En enklare, och enligt många (mig inkluderat), effektivare metod för att använda tapping är med f-EFT (faster emotional freedom technique) som är utvecklat av Robert G Smith.


När man använder f-EFT tappar man enbart mellan ögonbrynen, på sidan av ögat, under ögat, under nyckelbenet och slutar med att greppa ena handleden och plockar samtidigt fram en känsla av total frid. Sen fortsätter man igen.


Utförandet

1. Fokusera på en känsla du vill bli av med. Känn den och fokusera på den.


2. Fokusera på att dina fingrar träffar tappingpunkterna (se nedan) samtidigt som du knackar på dem.


3. Greppa handleden och andas djupt. Påminn dig om det djupaste friden du kan komma på och säg det rakt ut: Frid!


4. Repetera tills känslan är borta.


Lär dig mer om fasterEFT på Robert G Smiths Youtube-kanal.


Jag använder ofta EFT-tapping och fasterEFT i min coaching beroende på person och mål. Kontakta mig om du vill veta mer.