Meditation och visualisering

Är du redo att förändra ditt liv på ett djupare plan? Då kan meditation vara ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig läka gammalt, skapa nytt eller förbättra din hälsa radikalt. Du kan använda meditation för att höja ditt eget medvetande kring olika delar av ditt liv.


Med detta uråldriga verktyg kan du lösa upp gamla knutar, accelerera din tacksamhet, stilla dina tankar eller visualisera en ny verklighet.



Hur meditation kan hjälpa dig

För att skapa en annan bild av din verklighet behöver du förändra dina vanor. Nya vanor ger nya resultat. Men för att förändra dina vanor som leder till dina önskvärda resultat behöver du först förändra ditt inre. Tittar du enbart på dina yttre resultat är det din verklighet. Du reagerar på din verklighet som kan skapa en inre stress vilket leder till försämrad hälsa, uppgivenhet och minskad energi.


För att förändra din verklighet behöver du titta på dina framtida resultat istället för den spegelbild som bekräftar det du tidigare förväntat dig. Men att förändra en undermedveten bild av dig själv är inget du gör intellektuellt eller med fysisk ansträngning.


Det kräver istället att du tar i tu med dig själv. Att du tar av dig ögonbindeln och ser större. Ser att du är större och mer värdefull. Ser att du förtjänar det bästa. Att du förlåter dig själv och andra. Att du löser upp de knutar som gång på gång raserar din motivation att fortsätta när du börjat. Att du i grunden inser att du är styrd av ditt sinne och att detta sinne ständigt sätter käppar i hjulet för dig.


Gamla vanor, nya vanor

Med meditation kan du skapa en ny verklighet samtidigt som du förändrar dina vanor. Om du enbart tänker på en framtid du vill uppnå, vare sig det är inom hälsa, relationer, jobb eller något annat är det lätt hänt att du ser din verklighet och tror att det är omöjligt att uppnå.


Det vanliga är att man försöker ändra sina vanor men att man fortfarande ser sin verklighet och ganska snabbt tappar energi och går tillbaka där man tidigare befann sig. Vårt undermedvetna sinne är starkare än vårt medvetna intellekt vilket gör att vi styrs av de "sanningar" vi har om oss själva. Till exempel att: "Jag har den här vikten", "Jag skulle inte kunna göra det där" eller "Det är inte jag". Dessa "sanningar" som vi eller andra intalat oss är bara en inre programmering.


Om du istället för att bara tänka på din framtid samtidigt som du rent fysiskt försöker förändra din verklighet också blir denna framtid i ditt inre finns möjlighet att "omprogrammera" dessa undermedvetna sanningar. Det är här meditation kommer in. I meditation kan du vara precis den du vill bli. Du kan samtidigt som hjärnan slappnar av skapa nya sanningar om dig själv. Du har då blivit din nya verklighet. Eftersom med tiden skapat nya undermedvetna sanningar om dig själv kommer också den förändring du vill uppnå vara möjlig.


Lyssna på dig själv

I vår stressiga vardag tillåter vi sällan kropp och sinne slappna av vilket gör att du, observatören där inne som besitter denna kropp och detta inne, sällan får en chans att kommunicera vilka steg du faktiskt bör ta. Intuitivt vet du vilken väg som är den rätta för dig i livet. Vilka val du ska göra och att du är del av en större helhet.


Om vi bara är i "formen" - vår kropp och vårt sinne - får vi aldrig en chans att lyssna på dessa sanningar. Det blir svårare att se det vackra i nuet och se överflödet och lyckan vi redan äger. Med en kort meditation har du chans att att koppla bort det dagliga surret och lyssna på ditt inre.


Hjärnans frekvenser



När vi är i vaket tillstånd befinner vi oss i vad som brukar kallas för betastadiet. Det helt medvetna stadiet. I denna frekvens (13-32 Hz) är hjärnan i fullt vaket tillstånd. I beta är din hjärna aktiv och du är engagerad i något, exempelvis håller ett föredrag, räknar matte, stressar över livet eller utför någon form av arbete. Är du ofta stressad är du i det högre betastadiet och producerar då mer stresshormoner såsom kortisol och adrenalin. Detta kan vara skadligt på lång sikt.


I alfastadiet har hjärnvågorna en högre amplitud men går långsammare (8-12 Hz). När vi sitter ner, slappnar av eller tar en paus av något slag hamnar vi snabbt i alfastadiet. Ett avslappnat vaket tillstånd helt enkelt. Här är det undermedvetna mer mottagligt för suggessioner, affirmationer och visualisering.


I thetastadiet är frekvensen 4-8 Hz och detta sker när vi är helt avslappnade i meditation, dagsrömmande eller vid insomning och uppvakning (därför är denna tid mycket bra för meditation). Detta stadie uppkommer i barns hjärnor, vilket gör de mer benägna att ta till sig det de ser och hör. Man kan säga att detta är det undermedvetna stadiet där de vanor och "programmeringar" vi lär oss som barn blir trossystem och sanningar för oss.


Det är thetastadiet vi vill uppnå i meditation för att kunna utnyttja hjärnans förmåga till förändring (neuroplasticitet). I detta stadie kan du vänja in nya "sanningar" om dig själv och rasera gamla trossystem genom att visualisera minnen för att sedan omforma dem. I detta stadie kan du med fördel också visualisera den version av dig själv du vill vara i framtiden redan nu.


I deltastadiet är hjärnvågorna någonstans mellan 1-4 Hz och du befinner dig i sjup sömn. Detta vill du undvika i meditation då det blir svårare att styra tankarna som du vill.


I diagrammet ovan är även gammastadiet med, ofta associerat med flow, när vi är fullt koncentrerade och fokuserade. De som kanaliserar är ofta i detta stadie när de tar emot sina sinnesintryck.


Hur gör jag rent praktiskt när jag mediterar?

1. Sätt dig bekvämt på ett ställe där du inte blir störd. Tänk på att du vill till thetastadiet och då krävs lugn och ro för att hjärnan ska kunna slappna av. Du bör sitta utan stöd för huvud och nacke då du annars lätt kan somna. Du behöver inte sitta i lotusställning eller liknande utan det viktigaste är att du helt slappnar av.


2. För att minimera ljud som stör kan det vara bra med ett par brusreducerande hörlurar. Lite avslappanden meditationsmusik eller en guidad meditation är vanligt men du kan också sitta helt tyst. En ögonkudde (eller ögonbindel) är bra för att minska inkommande ljus som också kan sätta fart på hjärnan. Du ska vara alert, inte din hjärna.


3. 5-10 minuter räcker till en början för att bli van och för att få regelbundenhet med meditation. När du blir van kan du sitta längre. Då kommer du sannolikt upptäcka, när du sitter i absolut tystnad under en längre tid, att din hjärna inte gillar att vara tyst. Denna uråldriga klump är där för att skydda dig. Tankar som: "Det här är så fånigt! Du har viktigare saker för dig. Hur länge ska du sitta så här? Du borde äta frukost nu."


4. Om du fortsätter så kommer tankarna bytas ut mot känslor som dyker upp från ingenstans, och du får en chans att bearbeta gamla trauman, problem och saker som hänt. Kanske får du fantastiska idéer eller upplever en otrolig kreativitet.


5. Det finns olika sätt att använda sig av meditation och bara att sitta några minuter i tacksamhet är en fantastisk vinst. För både dig och människor runt omkring dig. Lycka till! Du kan också använda det för att visualisera din nya identidet. Den nya version av dig själv där allt är så som du vill att det ska vara. 


Jag använder ofta meditation och visualisering i min coaching beroende på person och mål. Kontakta mig om du vill veta mer.

unsplash