Zink är en mineral som används av många enzymer i kroppen. För att vissa enzymer ska kunna katalysera en kemisk reaktion i kroppen krävs oftast en kofaktor. En vanlig kofaktor är mineraler såsom zink. Ett exempel är IDE (insulin degrading enzyme), enzymet som bryter ner insulin. För att IDE ska kunna bryta ner insulin krävs zink.

Zink används ofta av vårat immunförsvar och har visat sig viktigt för att snabba på återhämtningen när man varit sjuk. En förkylning till exempel har visat sig kunna förkortas med två dagar ifall man tar zinktillskott under sjukdomstiden.

Zink behövs även för bildandet av många av våra hormoner, DNA/RNA och påverkar därför tillväxten. Zinkbrist kan leda till hudrelaterade problem som acne, eksem, klåda, psoriasis, dåliga naglar och håravfall. Det kan även ge högre blodtryck, sämre immunförsvar och minskad aptit.

För män som tränar är zink ett viktigt ämne då det behövs för bildandet av testosteron och andra tillväzthormoner. Det behövs även vid spermieproduktion och män som tränar, har mycket sex men äter lite zink har ofta lägre testosteronnivåer än vad som behövs. Vid träningen förlorar man en hel del zink på grund av att man svettas. Ju längre passet är ju mer zink förlorar du. Se därför till att få i dig tillräckligt med zink efter träningen.

Zink hittar man främst i ostron och vetegroddar. Eftersom alla inte äter som Carl-Jan Grankvist kan man istället försöka äta mer av andra skaldjur såsom räkor och kräftor. Det finns även rikliga mängder i kött, bönor, linser och havre.

Det finns gott om zink i ostron. (Foto: Jules Morgan)

Det finns gott om zink i ostron. (Foto: Jules Morgan)

Rekommenderat dagligt intag är enligt livsmedelsverket 7 mg för kvinnor (11 mg för ammande) och 9 mg för män och gravida. Jag rekommenderar att du ligger på minst 25-30 mg/dag och gärna högre ifall du tränar för att ha ett mer optimalt intag.

Det zink jag rekommenderar är i multimineralform, Restorate från FitLine. Det är en vattenlöslig form av joniserade mineraler som ger ett högt upptag i kroppen.